Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Ощадбанк та Mastercard зробили український фільм «Пульс» інклюзивним

Новини Ощаду

Люди з вадами зору та слуху зможуть ознайомитися з новою українською кінострічкою «Пульс», прем'єрний показ якої відбудеться сьогодні в рамках кінофестивалю «Молодість». Спеціальний звукоопис для незрячих та адаптовані субтитри для нечуючих, профінансовані Ощадбанком та Mastercard, дають можливість долучитись до перегляду кіно максимально широкому колу людей. Фільм «Пульс» – одна з перших українських стрічок, які супроводжуються подібними технологіями. Ця біографічна спортивна драма ґрунтується на реальній історії української чемпіонки Оксани Ботурчук. В українських кінотеатрах фільм стартує 22 липня.

Спеціальний звукоопис (тифлокоментар), зроблений для людей з вадами зору, – це аудіодоріжка не тільки з діалогами, а й з усним описом подій, що відбуваються на екрані. Адаптовані субтитри, на відміну від звичайних, передбачають також текстовий опис звуків. Ці опції ознайомлення з фільмом доступні після завантаження на смартфон спеціальних застосунків: Earcatch зі звукоописом фільму або Subcatch – із субтитрами. Окрім цього, «Пульс» із адаптованими субтитрами на кіноекрані можна буде переглянути у вечірній прайм-тайм у всій мережі кінотеатрів «Планета Кіно».

«Наш фільм розповідає історію молодої української легкоатлетки Оксани, яка внаслідок автомобільної аварії майже втрачає зір, але завдяки наполегливій праці все-таки потрапляє на Паралімпіаду. Зважаючи на контекст, не зробити фільм максимально доступним для людей з інвалідністю ми просто не могли. Тим паче ми вже мали подібний досвід зі стрічкою «Ціна правди». Сподіваюсь, що поступово для всіх кіновиробників та дистриб’юторів в Україні така практика стане загальновживаною, а не одиничним випадком», — зауважив продюсер фільму Єгор Олесов.

«Ощадбанк одного разу вже долучався до подібних проектів: у 2014 році було профінансовано звкуоопис фільму Олеся Саніна «Поводир». Підтримка різноманітних проектів, пов’язаних із інтеграцією людей з інвалідністю в суспільство, кілька років поспіль є у фокусі програм сталого розвитку Ощадбанку. В цьому сенсі можна пригадати створення мережі інклюзивних відділень, роботу інклюзивних клубів на базі цих відділень, тренінги для персоналу Ощаду та інших установ, присвячені основам спілкування та обслуговування людей з інвалідністю. Ми плануємо продовжувати цю діяльність і в майбутньому», – відзначив голова правління Ощадбанку Сергій Наумов.

Звукоопис і адаптовані субтитри до фільму «Пульс» за фінансової підтримки Ощадбанку та Mastercard створив проект «Доступне кіно», який впроваджує громадська організація «Боротьба за права».

«Кіно оточує нас звідусіль і все життя формує наші хобі, погляди та цінності – афіші на вулицях, сімейні жарти, футболки з персонажами, екранізації улюблених книжок. Проте незрячі та нечуючі люди мають обмежений доступ до цього пласту культурного надбання. Агенція «Доступне кіно» працює, щоб глядачі з порушенням зору або слуху могли вільно дивитись кіно у зручний спосіб. Саме доступні формати фільмів – звукоопис та розгорнуті субтитри – надають таку можливість», – прокоментувала проектна менеджерка «Доступного Кіно» Ірина Шеремет.

Виробником повнометражного фільму «Пульс» є компанія KINOROB за підтримки Міністерства культури України. Офіційним партнером першого українського художнього фільму про життя спортсменів став національний мобільний оператор «Київстар»*.

Дивіться спеціальний інклюзивний трейлер кінострічки «Пульс» за цим посиланням: https://www.youtube.com/watch?v=42GO1Zl40gc

Довідка про компанії:

Kinorob  українська кінокомпанія, що виробляє повнометражні художні фільми для широкої аудиторії. Основні напрями діяльності компанії  розробка та виробництво якісних жанрових фільмів для масового глядача, що мають високий комерційний потенціал як в Україні, так і на міжнародній арені. 

Ощадбанк  – провідний український універсальний комерційний банк, 100% акцій якого належить державі. Він має найбільш розгалужену мережу установ та надає послуги більш ніж 7 мільйонам клієнтів: фізичним особам, підприємствам малого і середнього бізнесу, а також найбільшим компаніям України приватної та державної форм власності.

Mаstercard – глобальна технологічна компанія в галузі платежів. Наша місія – забезпечуючи безпечні, прості, технологічні та доступні трансакції, розвивати та зміцнювати цифрову економіку, яка надає переваги всім та всюди. Використовуючи захищені дані та мережі, створюючи партнерства та спираючись на те, що надихає, ми надаємо інновації та рішення, які допомагають людям, фінансовим інститутам, урядам та бізнесу реалізовувати їхній найбільший потенціал. Наша культура та все, що ми робимо всередині та поза межами компанії, визначається у відповідності з коефіцієнтом добропорядності (decency quotient, DQ). Ми ведемо бізнес більш ніж у 200 країнах та територіях і створюємо стійкий світ, який відкриває безцінні можливості для всіх.

Доступне кіно – єдина в Україні агенція, що професійно займається створенням доступних форматів фільмів для незрячих та нечуючих людей в Україні. В її доробку понад 40 українських та іноземних кіноробіт. 

Київстар  український оператор телекомунікацій, що надає послуги зв’язку і передачі даних на основі широкого спектра мобільних і фіксованих технологій, у тому числі 3G і 4G. Послугами оператора користуються 26,2 млн абонентів. Згідно з дослідженням міжнародної компанії Ookla за другий і третій квартали 2019 року середня швидкість мобільної передачі даних на девайсах із підтримкою 4G у мережі Київстар є найвищою в Україні. 

Новини Ощаду

Прес-служба Ощадбанку