Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Ощад визнав кредитний портфель WOG фінансово оздоровленим

Новини Ощаду

Ощадбанк ухвалив рішення щодо припинення визнання кредитного портфеля групи компаній WOG проблемним та переведення клієнта на обслуговування в межах стандартних підходів та політик як стабільно працюючого бізнесу. Це перше рішення Ощаду щодо завершення процедури фінансової реструктуризації для клієнта великого корпоративного бізнесу в рамках імплементації Закону України «Про фінансову реструктуризацію».

У 2018 році Ощадбанком було ухвалено рішення щодо визнання кредитного портфеля групи компаній WOG проблемним, але таким, що має перспективи до оздоровлення. На той момент заборгованість групи компаній становила еквівалент 124,5 млн доларів США. Протягом першої половини 2019 року було проведено процедуру фінансової реструктуризації з залученням незалежного експерта – компанії Deloitte, яка також підтвердила можливість врегулювання боргу на умовах його поступової амортизації та уникнення процедури претензійно-позовної роботи. Протягом наступних чотирьох років група компаній погасила частину своїх боргових зобов’язань і продовжує сумлінно дотримуватись часових та фінансових показників співпраці з Ощадбанком у рамках реструктуризації. WOG наростив достатній рівень фінансової спроможності для виконання своїх зобов’язань перед банком у межах стандартних підходів та політик.

«Допомога бізнесу виживати та розвиватися в умовах повномасштабної війни – одна зі стратегічних цілей Ощадбанку. Для цього ми не припиняємо його фінансування – наш кредитний портфель великих компаній станом на кінець ІІІ кварталу цього року становить 54,4 млрд грн (чистий портфель та працююча реструктуризована заборгованість). У разі виникнення труднощів у позичальника перш за все ми намагаємося знайти спільне рішення, що дасть можливість зберегти бізнес і доброго клієнта для банку. У випадку з групою компаній WOG компанія виконує умови реструктуризації, чим підтвердила статус сумлінного позичальника», – відзначив голова правління Ощадбанку Сергій Наумов.

Імплементація норм Закону України «Про фінансову реструктуризацію» дозволила, в першу чергу державним банкам, підвищити ефективність роботи з клієнтами, діяльність яких, наприклад, як у випадку групи компаній WOG, зазнала руйнівного впливу через російську агресію: анексія Криму і окупація частини Донецької і Луганської області у 2014 році нанесла значні збитки великим корпораціям через втрату активів і ринків збуту, що стало каталізатором стрімкого погіршення фінансового стану.

«Ощадбанк був одним з розробників Закону «Про фінансову реструктуризацію». Повернення групи компаній WOG на стандартні умови обслуговування в банку – гарний сигнал ринку про результативність Закону. Для WOG це відкриває можливості для розвитку з використанням усіх видів банківських послуг. Ми вже ведемо переговори щодо використання нових фінансових інструментів, у тому числі документарних операцій», – наголосив Юрій Каціон, заступник голови правління Ощадбанку, відповідальний за корпоративний бізнес.

«Застосування Закону «Про фінансову реструктуризацію» дозволило великим клієнтам, які зіткнулися з об’єктивними проблемами внаслідок макроекономічних шоків, уникнути можливих дефолтів. Зараз попри нові виклики, пов’язані з повномасштабною війною, частина компаній, яка пройшла процедуру реструктуризації, впевнено нормалізує свій фінансовий стан. Кейс WOG вчергове доводить ефективність цього Закону та високий рівень експертизи Ощадбанку в роботі з NPL-портфелями», – заявив Арсен Мілютін, заступник голови правління Ощадбанку, відповідальний за роботу з NPL.

Новини Ощаду

Прес-служба Ощадбанку