Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Фінансування оборонно-промислового комплексу є пріоритетним для Ощаду в 2024 році

Новини Ощаду

Оборонно-промисловий комплекс України, в першу чергу його приватний сегмент, зараз дуже динамічно розвивається і може стати новим драйвером економіки загалом і зростання обсягів кредитування зокрема. Саме тому фінансування ОПК визначено одним із пріоритетів роботи Ощаду в 2024 році. Про це заявив Юрій Каціон, заступник голови правління Ощадбанку, у своєму виступі на круглому столі «Як змінилось обслуговування корпоративного бізнесу під час війни», організованому «Фінансовим клубом» 27 березня 2024 року.

За його словами, уряд зараз відпрацьовує програми підтримки цього сегмента, схожі на програму «Доступні кредити 5-7-9%», що дасть можливість залучати банківське кредитування й новоствореним компаніям, пул яких є зараз флагманом галузі.

Одним з рецептів успішності корпоративного бізнесу Ощадбанку в період воєнного стану Юрій Каціон вважає зосередженість на пріоритетних напрямах фінансування. Зважена клієнтська політика, наприклад, дозволила Ощаду при загальному тренді зниження обсягу ринку наростити кредитний портфель корпоративних клієнтів у 2023 році, укласти нові кредитні угоди більш ніж на 27 млрд грн з удвічі більшою кількістю клієнтів порівняно з минулим роком. Приріст кредитного портфеля корпоративного бізнесу Ощадбанку в четвертому кварталі минулого року перевищив 13% при тому, що ринок у цей час зріс на 2%.

«Нашими акцентами на 2024 рік стане підтримка стратегічних галузей економіки, фінансування оборонно-промислового комплексу, а також підтримка муніципалітетів, у першу чергу щодо проєктів енергоефективності й децентралізації зеленої генерації. При цьому Ощад не має більше 15-20% вкладень в якийсь з сегментів економіки. Ми достатньо диверсифіковані, і переважна частина укладених нами за воєнні роки кредитних угод – не з державними компаніями, а саме з комерційним бізнесом. Попри всі воєнні ризики 90% наших клієнтів мають плани подальшого розвитку свого бізнесу в Україні», – наголосив заступник голови правління Ощадбанку.

«Дуже очікуємо на анонсовану Національним банком України програму активізації кредитування, яка має бути презентована у другому кварталі цього року. Впевнений, що вона включатиме в себе відповідь на головний виклик воєнного часу – страхування воєнних ризиків для інвесторів. Саме інвестиційне кредитування – це той напрям, що здатний стимулювати економічне зростання. Завдяки цьому країна досягне запланованих показників зростання ВВП, а банки зможуть наростити кредитні портфелі клієнтів з реального сектора економіки», – додав Юрій Каціон.

 

Новини Ощаду

Прес-служба Ощадбанку