Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

ЄБРР надає Ощадбанку гарантію для нового кредитування в сумі 200 млн євро

Новини Ощаду

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надає Ощадбанку ліміт портфельного механізму розподілу ризиків на 50 млн євро, що дасть можливість додатково згенерувати 200 млн євро нового фінансування для приватного сектора України в умовах війни.

Відповідний документ було підписано 9 квітня в Києві в рамках конференції «Реінтеграція ветеранів», партнером якої виступив Ощад.

Кредит ЄБРР покриватиме до 50% кредитного ризику Ощадбанку за новими позиками на суму 200 млн євро приватним підприємствам, які працюють в Україні.

Загальний обсяг фінансування, наданого завдяки подібним гарантіям ЄБРР, з початку повномасштабної війни рф проти України збільшився до близько 900 млн євро станом на кінець 2023 року.

Гарантія ЄБРР посилює кредитну спроможність Ощадбанку та дозволяє йому надавати вкрай необхідне фінансування українським приватним компаніям, які працюють у таких критично важливих галузях, як сільське господарство, будівництво, транспорт і фармацевтика. Гарантія сприятиме економічній стійкості та післявоєнному відновленню України.

«Дякую партнерам з ЄБРР за розширення програми. Подібні інструменти дають Ощаду можливість підтримувати бізнес навіть в умовах, коли через об’єктивні реалії великої війни бракує активів для надання в заставу. Програми розподілу ризиків зараз надзвичайно важливі, адже без кредитної підтримки підприємництва не можна сподіватись на стійкість української економіки. Позики користуються великим попитом у наших клієнтів», – прокоментував угоду Сергій Наумов, голова правління Ощадбанку.

США через Спеціальний фонд кризового реагування (CRSF) надають покриття ризику першого збитку для часткового пом’якшення ризику, пов’язаного з новим фінансуванням.

До 20% позик із розподілом ризику посприяють довгостроковим інвестиціям приватного мікро-, малого та середнього бізнесу (ММСБ) в екологічні технології, відповідні вимогам ЄС, покращуючи конкурентоспроможність українського ММСБ на внутрішньому та зовнішньому ринках. Субпозичальники також отримають профінансовану ЄС технічну допомогу. Представники ММСБ, активи яких було знищено та / або втрачено внаслідок війни в Україні, матимуть можливість отримати додаткові інвестиційні стимули для відбудови свого бізнесу в рамках напряму ЄБРР-ЄС «Відродження підприємств» у рамках ініціативи EU4Business.

Частиною цієї інвестиції буде співпраця ЄБРР з Ощадбанком щодо програми підтримки реінтеграції ветеранів. Вона включатиме розробку дружньої до ветеранів кадрової політики, започаткування інклюзивних фінансових послуг та фізичну адаптацію, необхідну ветеранам війни, людям з інвалідністю, а також тим, хто зазнав травм. Підприємства ММСБ, які сприяють реінтеграції ветеранів, отримають додаткові фінансові стимули CRSF для компенсації інвестиційних витрат.

Ощадбанк є універсальним державним банком. Це другий найбільший банк в Україні, який обслуговує понад 6,2 млн роздрібних клієнтів, більше 4 тис. корпоративних і 224 тис. клієнтів ММСБ.

З початку війни ЄБРР виділив в Україні 4 мільярди євро. Окрім підтримки приватного сектора його стратегічними пріоритетами є підтримка енергетичної, продовольчої  безпеки та життєво важливої інфраструктури в країні.

Новини Ощаду

Прес-служба Ощадбанку

Це ви ще не читали