Мій банк
МОЯ СВОБОДА
МОЯ СПРАВА
МОЄ МАЙБУТНЄ
МОЯ СИЛА
МОЄ ЗАВТРА
МІЙ СПОКІЙ
МОЇ ЛЮДИ

Лохинова справа

Катерина Спориш

Тематичний тиждень

Ярослав Мовчун, співзасновник ягідної ферми «Озеряна», розповів «Будуй своє» про досвід, що зіграв важливу роль у становленні майбутнього бізнесу. А також про непрості пошуки землі і витрати. Наостанок ми поговорили про освіту, факапи та плани на майбутнє

Інформаційна довідка: «Озеряна» була заснована у 2013 р. батьком та сином — Валентином і Ярославом Мовчунами. Ферма розташована у Брусилівському районі Житомирської області. На сьогодні займає 2 га, і площа ділянки розширюється.

Підприємство вирощує лохину без шкоди навколишньому середовищу, що дорівнює 0% шкідливих речовин у ґрунт, 0% шкоди повітрю і 0% — воді. Лохина продається у свіжому виді, а ще — замороженою та переробленою. Також останніми роками одночасно з вирощуванням і продажем на фермі планується розвивати екотуризм.

— Ярославе, розкажи про досвід, що передував початку власного бізнесу.

— Раніше були журналістика, PR, SMM. А також — один з найбільших розплідників саджанців, де я працював якраз у відділі маркетингу. Саме тоді стикнувся з аграрним бізнесом пліч-о-пліч, дізнавшись про все: від базових речей до деталей, як-от фрезерування ґрунтів або ремонтантна малина (сорт, що дає плоди декілька разів на рік. — ред.). У той період здобув усі можливі знання, завів нові знайомства.

Пізніше продовжив роботу у сфері SMM, що дало змогу напрацювати кейси. Я, як і вся родина, й зараз також займаємось іншими проектами задля того, аби не позичати грошей, не брати кредитів. Навпаки — розраховуємо на власні сили, розвиваючи «Озеряну».

— Чому саме лохина?

— Це ідея мого батька Валентина. Втім, це було спільне рішення, адже, незважаючи на ситуацію у країні, людям завжди хочеться їсти. А лохина унікальна за смаком і корисними властивостями. Ми націлилися на культуру, що була присутня у країнах ЄС, водночас в Україні кілька років тому її популярність лише набирала обертів.

— Чи підходить лохина для вирощування в Україні?

— Чудово підходить як для півночі, так і для півдня.

— Як шукали землю?

— Через знайомих, зважаючи на наступне: зручний асфальтований під'їзд; розташування далеко від траси, поблизу водойми і лісу; комунікації — вода, електроенергія, газ; можливість розширення у майбутньому. Витратили на це 2 роки. Перша ділянка була розміром 60 соток (на сьогодні вже 2 га. — Ред.) у Брусилівському районі Житомирської області. Коштувала близько $5000. Але у сумі витрат це 20%.

— Що ще знадобилося для початку бізнесу?

— 1500 саджанців — по $4,5/штука, тобто $6750. Свердловина для води — $1000. До неї знадобиться штучна водойма — $1200 (за її допомогою організовується система поливу — Ред.). Далі: крапельний полив — $1100, добрива — $1000.

З техніки міні-трактор — $1000. Інші речі: огорожа, торф, пісок, тирса. А ще приладдя — сапки, лопати тощо.

— Яким чином побудована робота на ділянці протягом року?

— Для розуміння, сезон розпочинається наприкінці зими — з аналізів ґрунтів та створення технологічної карти. Потім, вже навесні — підрізання кущів, що триває до брунькування, перевірка системи поливу, насосів. А також — підгодовування, опилення, боротьба зі шкідниками. Надалі — сезон врожаю з кінця червня по серпень. Роботи на фермі тривають до кінця жовтня. Опісля ферма на 3 місяці завмирає.

一 Чи відвідуєш додаткові курси або тренінги?

一 Регулярно, адже ринок стрімко розвивається. Однак часто стикаюся з тренінгами, семінарами, конференціями сумнівної якості. Насправді відвідувати можна лише одиниці, які проводять практики. І все ж, на мою думку, одноденна поїздка у поле замінить 25 конференцій.

Вартість заходів в Україні — від 1000-2500 грн. Для розуміння, у сусідній Польщі 2-денний захід коштуватиме близько 700 грн. Є дорожчі, є дешевші, але цінова політика інша. На відміну від України, там гість отримує куди більше інформації і корисних знайомств. А часто-густо — ще й подарунки від спонсорів. Лінзи з підсвіткою для обстеження листя, секатори тощо, вартість яких дорівнює вхідним квиткам.

— Скільки років знадобилося, аби отримати перший врожай?

— Ми висаджували лохину протягом 2013-2015 рр. Відповідно, перший урожай отримали за 4 роки — у 2016 р.

— У якому вигляді продаєте продукцію?

一На сьогодні — 90% свіжою. Інше — переробка і заморожена продукція.

— Як виробити заморожену ягоду?

— Можна зробити самостійно або віддати на аутсорсинг. Існують підприємства, що займаються цим. Тобто можна заморозити і домовитися про зберігання продукції. У такому випадку питання в кількості, що впливає на вартість заморожування та зберігання.

— На твою думку, які головні помилки за роки існування?

— Їх декілька: у так званій підкормці, вирощуванні, виборі крапельної стрічки для поливу, наймі на роботу людей.

— Які плани на майбутнє?

— Стати сімейною ягідною фермою №1 в Україні та розвивати екотуризм.

Тематичний тиждень

АТ "Ощадбанк"