Про успіх
Юлія Блях, засновниця «Лавандового гаю», розповіла «Будуй своє», як на квітковому полі створила бізнес-мануфактуру, і звідки з’явилась ідея перетворити її на популярне місце для фотосесій.
Інформаційна довідка. «Лавандовий гай» — виробництво повного циклу: від вирощування квітів лаванди до переробки в олію та кінцеві косметичні продукти. Разом з цим на підприємстві в період цвітіння лаванди пропонуються послуги фотосесій.
Бізнес зі сну: чому я обрала лаванду
До того, як почати займатися лавандою, я вже мала досвід роботи у великій компанії, а також спроби втілення в життя власних підприємницьких проектів. В 2014 р. я шукала нову бізнес-ідею — щось красиве, натуральне й корисне. Якось мені наснилось лавандове поле, наче підказка з підсвідомості. Ретельно дослідивши тему, я зробила первісний аналіз і вирішила спробувати.
Під час вивчення лавандового бізнесу у різних країнах світу я піддивилася декілька цікавих тенденцій. А саме, що наразі лавандовий бізнес — пліч-о-пліч з туризмом. Тобто це і фотосесії, і екскурсії на виробництво, ну і, власне, саме виробництво. Сам бізнес з часом може приймати різні форми — деякі гравці ринку фокусуються на сільському господарстві, продаючи квіти гуртом, а хтось залишається у переробці квітів на олію та лавандову воду тощо.
Спираючись на світові тенденції та виконавши певні розрахунки, я вирішила запропонувати людям косметичні товари, зроблені з власноруч вирощеної лаванди. А також — послуги зйомок на час цвітіння лаванди влітку. На мою думку, така послуга мала б користуватися популярністю серед українців, як і у інших країнах, наприклад, у Франції.
«Лавандовий гай»: етапи втілення ідеї
Звичайно, я розраховувала лише на власні сили, знання й кошти. Для початку мені знадобилося знайти ділянку, посадковий матеріал і місце для переробки. Мені була потрібна ділянка на відкритому ландшафті, з певними агротехнічними характеристиками для вирощування лаванди — кут нахилу склону, насиченість водою, кислотність ґрунту тощо. Зрештою, потрібну ділянку неподалік Києва я знайшла, і засадила перше поле лавандою.
Посадковий матеріал придбала в Україні — черенкову лаванду першого сорту. Можна було піти іншим шляхом, виростивши лаванду з насіння. Але у такому випадку я могла зіштовхнутися з проблемою — коли на одній ділянці розсип різних сортів, чого не можна було допустити.
Щодо переробки, то перший врожай лаванди 2016 р. я віддала на аутсорс — до лабораторії. Звідти я отримала два найважливіші компоненти: лавандову олію та лавандову воду — основу для косметичних засобів.
Втім, опісля я зрозуміла, що аутсорсинг — не мій шлях, тому що моя головна мета — найвища якість продукції зі збереженням максимальної кількості корисних речовин. Отже, час розпочинати власну переробку і виробництво.
Для власної переробки вакуумний дистилятор — чи не головний пристрій на виробництві. Завдяки йому я чітко контролюю технологічні параметри для видобування олії та гідролату, або лавандової води.
На основі лавандової олії ми виготовляємо косметику. А саме — лавандовий тонік, мило, саше (ароматизатор) та марокканське мило «Бельді». Хоча на цьому я не збираюся зупинятися, а планую рухатися далі.
Мій досвід: що вдалося і чого я навчилася
Як і в багатьох інших підприємців, у мене були помилки через нестачу досвіду та знань. Тому всього доводилося навчатися «на льоту» — і в питаннях виробництва, і з підрядниками, і з працівниками.
Незважаючи на складнощі, за плечима у мене — позитивний досвід просування торгової марки та залучення клієнтів. Моєму бізнесу стали у пригоді соціальні мережі, просування в інтернеті, виставки тощо. Допомогли у просуванні бренду й згадки про нас після фотосесій.
Але найголовніше для мене — це вдалий попередній сезон, задоволені клієнти, впізнаваність на висококонкурентному ринку.
Тепер я готуюся до нового сезону. Зростає друге поле лаванди, яке я планую відкрити у 2020 р. Воно буде схоже на парк у стилі прованс. До речі, у його закладенні взяли участь професійні архітектори і ландшафтні дизайнери. Сподіваюся, результат перевершить усі очікування!
А ще я маю багато інших планів на майбутнє — активніше розповідатиму про продукцію та її позитивний вплив на організм людини, працюватиму над маркетингом.
Є й інші плани, на які заплановані інвестиції близько 1 млн грн на 2019 р. Сподіваюся, все вийде!
Про успіх